Door de groeiende wereldbevolking zal de eiwitproductie voor voeding voor mens en dier onder druk komen te staan.

Om dit probleem mee op te lossen, werkt KU Leuven Campus Geel in een nieuw project samen met het praktijkcentrum Inagro en 34 Europese partners om de productie en verwerking van insecten rendabel te maken en markten te vinden voor gekweekte insecten.

In 2050 zullen er naar schatting 9,1 miljard mensen zijn op aarde.

Wereldwijd veranderen voedingspatronen aanzienlijk, waardoor er ongeveer zestig procent meer voedsel nodig zal zijn. Vooral de levering van eiwitten voor dieren en mensen vormt een uitdaging. Een overstap naar andere eiwitbronnen dringt zich dan ook op.

Eetbare insecten kunnen gekweekt worden op bruikbare reststromen van voedselverwerkende bedrijven, bijvoorbeeld tarwezemelen. Bovendien kunnen insecten eiwitten van hoge kwaliteit, aminozuren en vitaminen leveren. Zo kunnen ze de ontbrekende schakel vormen in het voedselsysteem van een duurzame kringloopeconomie.

Opschaling

Sinds 2010 worden insecten en hun afgeleide producten in onze streken beschouwd als een waardevolle eiwitbron voor dier en mens. Toch verloopt de schaalvergroting van de productie en verwerking van insecten in Europa vrij traag.

Een aantal onderzoekers en betrokken partijen bundelen nu de krachten in het SUSINCHAIN-consortium om recent ontwikkelde technologieën, producten en processen uit te testen.

Zo willen ze dat insectenproducten op basis van zwarte soldatenvliegen, huisvliegen, meelwormen en krekels in voeding voor dieren en/of mensen op een grotere schaal gefabriceerd kunnen worden.

Internationale smaaktest voor Geels meelwormengehakt

"Het project focust op een aantal struikelblokken in de insectensector", legt professor Leen Van Campenhout uit. "Het gaat daarbij om drempels tijdens de kweek en de verwerking, acceptatie door de consument, voedselveiligheid en mogelijke allergische reacties en duurzaamheid van de sector.

Vanuit KU Leuven Campus Geel gaan we het meelwormengehakt dat we hier ontwikkelden onderwerpen aan een grote, internationale smaaktest. Het gehakt zal op tafel komen bij tachtig Deense en Portugese gezinnen.

Verder testen we een aantal innovatieve technologieën voor de verwerking van insecten uit, zoals het drogen van insecten met micro- en radiofrequente golven. Tot slot doen we ook onderzoek naar de microbiologische veiligheid van insecten."